Calle just nu

 Calle och Nevve har som sagt gått nere på ängen i några veckor, men då betet där började ta slut så valde jag att ta tillbaka herrarna till hagen vid stallet. Tanken är att ängen ska få vila i kanske två till tre veckor, så att gräset får en chans att växa upp igen.
 
Nu går grabbarna i "vinterhagen" där det finns tillräckligt med gräs för att hålla dem sysselsatta, men då Calle så lätt rasar i vikt så har jag börjat ge honom Krafts Müsli sensitive Blå. Han får Müsligivan två gånger om dagen, morgon och kväll, och vi är snart uppe i 1kg musli/dagen. 
 
Förutom Müslin så får Calle 3 - 4kg hö om dagen, samt gå i hagen bakom stallet (där det finns betydligt mer gräs) 3 timmar om dagen. 
 
Det blir väldigt mycket spring fram och tillbaka, men vad jag gör man inte för sitt hjärta?
 
Ut över foder så måste jag berätta hur bra Calle och Nevve går ihop. Nevve är utan tvekan ledaren, vilket passar Calle perfekt. Det händer såklart att Calle försöker tänja lite på gränserna, men Nevve sätter honom då enkelt och odramatiskt på plats.
 
Kommer sakna Nevve när det är dags för honom att åka hem igen! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Visste ni att..

 .. Varenda gång mina fötter börjar krångla så kommer Dru upp bland mina tankar? 
 
För över fyra år sedan när jag var ute på promenad med mitt lilla nervknippe gick vi förbi några lador, min bror dök då upp bakom husknuten, Dru blev rädd och hoppade upp i luften och ned på min fot. Hon hade broddar. 
 
Fortsatte gå men min stövel började kännas något trång, efter lite möda lyckades jag lirka ut foten, som då hade svullnat upp till något som liknade en boll. Såret var efter brodden, och jag har fortfarande kvar ett litet ärr efter det, och det ilar fortfarande till lite av smärta när jag tar på mig mina skor. Och jag svär och ler inombords varenda gång. 
 
Här hade svullnaden och den värsta blånaden gått bort, men foten var fortfarande märkbart svullen, likaså ankeln. 
 
En tid senare gick vi omkull, vilket gjorde att jag gjorde illa samma fot igen (Drullan klarade sig tack och lov oskadd) och den gången tog det betydligt längre tid för foten att bli användbar igen. 
 
 
 
 

Kvalitetstid med min bästa vän

Den senaste veckan eller så har inte tiden riktigt räckt till, så det har blivit vila eller tömkörning för Herr Mupp.. Och tydligen så behövde han lite kvalitetstid med matte <3 
 
Idag så red jag ut en lång runda på Calle, det var mulet, blåsigt och halvvägs in på rundan började det spöregna och regnet fortsatte ösa ner långt efter att vi kommit hem. Det var en underbar ridtur. Calle som HATAR regn var glad och positiv under hela turen, och åter igen, så himla glad! Vi tog långa galopper, utforskade skogarna och bara levde livet.
 
Väl hemma var mina kläder helt genomblöta, hade nämligen inga regnkläder med mig, utan red i bara t-shirt och en fleeceväst, och helt vanliga icke-vattenavvisande ridbyxor. Kommer säkerligen vara förkyld imorgon, men ångrar ingenting.
 
Har inga bilder att bjuda på frånt turen, kände att det inte var värt att förstöra mobilen mer än nödvändigt för en halvtaskig mobilbild, så bjuder på denna. Old but gold.
 
 
 
 

Unni 22/07-15

Senste tiden så har jag fått hjälp av en av stallets guldstjärnor för att lära mig att tömköra Unni. För Unni är det inga problem, hon förstår noterna men jag därimot tycker det är lite knepigare. Nu har vi på senaste tiden fått till det lite, igår fick vi ytterligare lite hjälp för att utväklas ännu mer och började då med skänkelvikningar. Så otroligt duktig Unni är, det är helt galet. Dock har hon svårare i sitt svåra varv, men att kunn hjälpa henne såhär från marken är ju guld, jag får en helt annan blick på hur hon rör sig när det blir jobbigt och kan mycket lättare korrigera henne.
 
Hur som helst så tycker jag att tömkörningen är helt fantastisk och är lite synd att jag inte upptäckte det för 5 år sedan när jag fick Unni.... Men hur som helst, bättre sent än aldrig. 
 
Lånad bild från google då jag inte har bilder då jag tömkört Unni ännu.
 
 
 

Letar som en galning....Delfodervärd

Fortfarande letar jag som en tok efter en delfodervärd till Unni, vill ha någon som vill ha halva tiden och halva kostnaden. Det är inte lätt....Hittade en tjej som var som hon kom ned flygandes från himlen! Unni total älskade henne och hon red så fantastiskt, allt för att Unni skulle vara nöjd och glad. Dock så kom hon in på en utbildning vilket gjorde att tiden inte skulle räcka till för henne. Dock blev jag otroligt glad över att få reda på det i god tid så jag kan fortsätta leta!
 
Har dock inte fått några fler napp än så länge, just du som läser kanske är intresserad av att ge Unni lite kärlek? Finns otroligt mycket info om Unni redan här på bloggen så om någon intresserad finns här så vore jag fruktansvärt tacksam om ni mejlade mig så får ni komma och kika på Unni!
 
 
Ni når mig på: Michelle.inerud@hotmail.com
 
 


Han är så bra

Jag blir så himla stolt och imponerad av min fina häst, trots allt han varit med om så är han en så fantastiskt snäll och klok individ. Idag har han skött sig exemplariskt, en fyraårig liten flicka fick rykta och mysa med honom. Under tiden hon var där rörde han inte en fena, han stod totalt avslappnad och som tålamodet personifierat lät han henne rykta och mysa med honom. Förutom det så går arbetet med tömkörningen framåt, han är helt klockren!
 
Vad vi vet så har inte Calle blivit tömkörd innan han kom till mig, och med tanke på hur han betedde sig när jag försökte första gången skulle jag tro att det stämmer. Efter en del jobb så är han nu så himla trevlig att tömköra, känslig, följsam och sammarbetsvillig. Nog är han bra allt. 
 
Idag tömkördes han igen, åter med fokus på sidvärtesrörelserna, och han var så duktig. Det går framåt med raketfart och jag måste komma ihåg att hålla igen lite, det är så lätt att bara köra på tills det går fel, men nu försöker jag verkligen ta det lugnt och försiktigt så att han verkligen lär sig rätt signaler, jag vill inte behöva ta tio steg bakåt. 
 
Just nu planerar jag att tömköra Calle två dagar/veckan, ett tag framöver, en dag som ett rent arbetspass i alla gångarterna, och en dag bara i skritt med fokus på lösgörande och framåtbjudning. 
 
Så småningom ska jag försöka spara till en riktigt fin tömkörningsgjord, har siktat in mig på en, men priset är lite väl saftigt så vi får väl se..  
 
 
 
 

Tömkörning igen.

Denna gång var det bara skritt på schemat, introducerade sidvärtesrörelser för honom, samt fram och bakdelsförflyttningar Till en början kändes han väldigt förvirrad och fundersam men efter mycket beröm började han ta för sig mer och vågade förlita sig på mig. Vi höll på i 35min i regn och blåst, Calle var helt inne i uppgiften och fokus var på topp.
 
Upplägget var att under korta stunder be honom om sidvärtesrörelsen och så fort han gjorde rätt berömma ordentligt och ta ut honom på spåret igen. Sen efter något varv och några serpentinbågar, där fokus låg på framåtbjudning, be honom om sidvärtesrörelsen igen.
 
I slutet av passet flöt det mesta på riktigt fint, han gjorde öppna och slutna utan större problem och fram och bakdelsförflyttningarna var på god väg. Underbara häst! Det enda jag har att anmärka på var att han kändes väldigt stel i vänster bog, han protesterade varenda gång jag försökte be honom flytta på just den sidan. Tänker försöka ta ut Equiterapeuten så fort som möjligt, nu är det ett tag sedan han blev ordentligt kollad så det känns som att det är dags igen.
 
Nöjd Mupp i stallet efter passet
 
 

Stolt

Jag är så himla stolt över min mupp! Tömkörning stod på schemat igår (första passet på länge) och han var helt fantastisk! Positiv, framåt, samt lugn och bekväm, allt jag bad honom om gjorde han med självförtroende, vilket är en stor kontrast mot innan. 
 
Serpentinbågar, åttor, raka spår, ja alla ridbvägar jag kunde komma på egentligen, gick alldeles utmärkt i både skritt och trav. I galoppen, där han är betydligt svagare, nöjde vi oss med att gå volt eller fyrkantsspåret, en volt tillbaka fick vi till också. Inte en enda gång snurrade han runt eller blev stressad, utan han var med i vartenda steg och lyssnade ivrigt efter nästa hjälp. 
 
 Passet varade i ungefär 50min och jag avslutade när jag märkte att han började bli lite trött. Inne i stallet fick han en hökaka medan jag ryktade och strök på kyllera på hans ben. Till sist fick han inviga sitt nya flugtäcke, passformen är amazing och jag hoppas innerligt att täcket kommer göra sitt jobb och skydda honom mot många av de hemska insekter som finns vid hagen. 
 
 

Calle har gått och blivit Zebra

Ett foto publicerat av Johanna (@drusillafair) Jul 14, 2015 kl. 11:57 PDT

 
 

Den eviga kampen om att hålla hästen i bra hull..

Något som har varit en ständig kamp för mig de senaste sex åren är att hålla hästen i bra hull, för självklart så var Drullan svårfödd, precis som Calle är. Drullan kunde tappa extremt mycket i hull bara på någon vecka, vilket var hemskt, det var alltid en ständig kamp att hålla henne i fint hull. Calle är inte riktigt lika hemsk där, han tappar inte lika fort, men han är mer kräsen med maten än vad Drullan var. 
 
Drullan fick Lusern, rapsolja, mineraler, samt betfor för smaken och självklart hö, och hon åt för det mesta med god aptit. Calle har jag försökt ge samma kombination, men han är inte alls förtjust i lusern utan han sorterar bara bort betforn.. Han skulle behöva ungefär 15-16kg hö om dagen, men så mycket äter han inte utan han kan äta upp till 12-13kg, sen börjar han lämna. 
 
Har sökt runt lite, och funderar på att köpa hem och testa detta. Det är visserligen för äldre hästar, men det är det enda jag hittat hittills som verkar intressant.
 
 
Så här står det om Spillers Senior conditioning mix:
Spillers ® Senior Conditioning Mix är ett mycket effektivt balsam som exakt uppfyller näringsbehovet hos den äldre hästen behöver extra kalorier för att bygga och underhålla kondition och överlinje.
 • Perfekt för aktiva äldre hästar 
 • Idealisk för människor i pensionsåldern som har svårt att hålla vikten eller för dem som drop vikt på vintern
 • Innehåller lättsmält ånga bearbetad spannmål och soja olja för konditionering makten, på underlag av lättsmälta fibrer
 • Liten storlek partiklar för enkel tugga av hästar med dåliga tänder 

Fördelar med båda Spillers ® Senior flöden

 • Gemensamt stöd
  glukosaminhydroklorid ingår att hjälpa till att stödja rörligheten i lederna. Bara 2 kg Spillers ® Senior-flöden levererar 4g per dag av glukosamin hydroklorid, motsvarande den som levereras av några gemensamma tillskott.
 • Kvalitet Protein
  Ett utmärkt aminosyra profilen ingår att stödja muskeltonus och överlinje.
 • Kelaterats Mineraler
  Selen, mangan, koppar och zink kelaterade för bättre absorption och stödja klövhälsa.
 • Digestive Support
  levande jäst ingår att stödja fiber matsmältningen i ändtarmen och att bidra till att upprätthålla mag-tarmområdet.
 • Antioxidanter
  En hög nivå av vitamin E och kelaterade selen ingår för att stödja immunförsvaret och bibehålla en hälsosam antioxidant status. 
 • B-vitaminer
  befäst fullt ut med B-vitaminer, eftersom produktionen i tarmen kan vara nedsatt.
 • Sojaolja
  För päls
Källa
 
Det enda negativa jag läst om Spillers mixen är priset och att fodret tydligen går åt väldigt snabbt och är relativt dyrt, och om inte annat så blir det väldigt dyrt i längden om det går åt för snabbt.
 
Ska fortsätta kika runt lite, men känner att jag måste hitta något snart, innan betet börjar tunna ut för mycket! 
Calle är i fint hull för tillfället, men han får inte gå ner något i vikt. Drömmen skulle vara om han hade kunnat bli lite småfet till hösten..
 
Har ni något tips om foder?
 

Gårdagens Calle

 Amanda kunde inte komma ut igår då hennes moped inte startade, så det blev att jag red Calle istället! 
 
Började passet på paddocken, där han fick jobba i ungefär 10min (då är inte framskrittning inräknad) men han var spänd som en fiolsträng och var inte med mig för fem öre, så red då ut och lät honom galoppera av sig istället. Två ord: Överlycklig häst. Nästan hela lilla skogsrundan tog vi i galopp, där finns en hel del bra backar som kunde få trötta ut sig på.
 
Vid den sista galoppen var han fortfarande laddad till tusen, men med en energi som gick att kontrollera och reglera. Väl hemma igen stod han och sov med hängande läpp på stallgången.. Älsklingen <3
 
 

Galopp, galopp

Ett filmklipp publicerat av Johanna (@drusillafair) Jul 6, 2015 kl. 7:54 PDT

 
 

Minivila

Nu när det har varit så himla varmt så har Calle faktiskt fått sig en kort viloperiod, han var helt slut stackarn av värmen så han fick vila nästan hela den här veckan, imorgon ska han börja ridas igen dock, då av hans medryttare Amanda! 
 
Trots att ridningen uteblivit har han inte blivit försummad, varenda dag går jag ner två gånger till hagen (morgon och kväll) , vid båda tillfällena tas han ut ur hagen, går då igenom honom, smörjer med helosan vid skapet (där han är helt skrovlig av sårskorpor efter alla förhatliga bromsar) bortstar och myser en stynd och till sist bombas han med flugmedel. Innan jag cyklar hem igen kollar jag så att det finns gott om vatten.
 
Mitt hjärta <3 
 
Till sist kan jag också meddela att det är väldigt dyrt att ha häst under sommaren, iaf om man har en häst som Calle, som är så känslig för insekter. Flugmedel, flugtäcken, flughuvor, sårspray, samt diverse salvor skapar ett stort hål i plånboken.. 
 
 

RSS 2.0